Advancing Public Health in Puerto Rico: Creating Healthy Communities AGENDA



Puerto Rico Public Health Summit 2022				
MORNING – DAY ONE				
Wednesday, April 6, 2022 8:30am- 5:00pm				
Time	Description	Resources		
8:30am – 8:35am (5 minutes)	Moderator Welcome Remarks and Introductions	Brenda Rivera García, DVM, MPH Sr Director Latin American & Caribbean Programs Americares Puerto Rico		
8:35am – 8:40am (5 Minutes)	Message from the Chief Executive Officer	Eng. Luz A. Crespo,CEO Puerto Rico Science, Technology and Research Trust		
8:40 am – 9:10am (30 minutes)	Strengthening Public Health as we move Forward: Strategy for the PRPHT	José F. Rodríguez Orengo,PhD Executive Director, PRPHT		
9:10am – 9:40am (30 minutes)	Public Health Forward: New trends and paradigms of the public health ecosystem	Georges Benjamin, MD Executive Director APHA		
9:40am – 10:10am (30 minutes)	Puerto Rico Economic Development: The Impact in Public Health	Víctor M. Merced, MBA Chief Business Development Officer Department of Economic Development of Puerto Rico (DDEC)		
10:10am – 10:15am (5 minutes)	BREAK Stay active to promote health	Lyraima Torres,BA Personal Trainer		
10:15am – 10:45am (30 minutes)	Global Surgery and Public Health: Striving for Equity	Johanna M. Hinman, MPH, MCHES Director, Education and Global Surgery Emory University School of Medicine		
10:45am – 11:15am (30 minutes)	Social Justice: The intersection of COVID-19, mental health, and nature	Lisa M. Carlson MPH, MCHES Executive Administrator for Research Programs and Operations, Emory University School of Medicine Past President, American Public Health Association (APHA)		
11:15 am – 11:20am (5 minutes)	Message Governor of Puerto Rico	Honorable Governor of Puerto Rico Pedro R. Pierluisi Urrutia		
11:20am – 11:50am (30 minutes)	Novel Application of Community Epidemiology: Methods for COVID-19 investigations.	Melissa Marzán Rodríguez, PhD Chief Epidemiology Officer Department of Health of Puerto Rico & Assistant Professor Ponce Health Sciences University		
11:50am – 12:10pm (20 minutes)	First study of COVID-19 seroprevalence in the communities of Puerto Rico: Methodology and Results	Diego E. Zavala Zegarra, PhD Associate Professor Ponce Health Science University		
12:10pm – 12:35pm (25 minutes)	Lunch BREAK Mindful Eating	Personal Trainer /Collaborators/ Posters Announcement		

Advancing Public Health in Puerto Rico: Creating Healthy Communities AGENDA



	Puerto Rico Public Health Summit 2022			
AFTERNOON – DAY ONE				
Wednesday, April 6, 2022 8:30am- 5:00pm				
12:35pm –1:05pm (30 minutes)	PANEL PRESENTATION Community Engagement in a Time of Pandemic: Supporting Projects to Address Social Determinants of Health	Moderator Carmen Vélez Vega, PhD Professor Doctoral Program in Public Health and Social Determinants of Health- RCM Director Community Health Program- PRPHT Irene Lafarga Previdi, PhD Community Engagement Coordinator Center for Collaborative Research in Health Disparities CCRHD- RCM Ana C. Guzzi Vasques, PhD Assistant of Coordinator Community Engagement Core CCRHD- RCM		
1:05pm – 1:30pm (25 minutes)	VIRTUAL POSTER SESSIONS	Marianyoly Ortiz, PhD Associate Director, PRPHT		
1:30pm – 2:00pm (30 minutes)	How Puerto Rico became the most vaccinated jurisdiction in the United States?	Iris R. Cardona, MD Deputy Secretary & Chief Medical Officer Department of Health of Puerto Rico		
2:00pm – 2:30pm (30 minutes)	Addressing Mental Health as a Public Health Issue	Miguel Marrero Medina, PhD Mental Health & Psychosocial Support Program Manager & MHPSS Deployment Manager Americares Puerto Rico		
2:30pm – 2:50pm (20 minutes)	Suicide prevention in the context of COVID-19	Nayda Román Vázquez, PhD Director of the Suicide Prevention Commission Department of Health		
2:50pm – 3:05pm (15 minutes)	Puerto Rico Patient Network of COVID-19	Dr. Jorge Acevedo Canabal, MD Director of Patient Registration Network, Community Health Promoters and Medical Director, PRSTRT		
3:05pm – 3:10 pm (5 minutes)	BREAK Healthy Eating makes your life stronger	Lyraima Torres, MBA Personal Trainer		
3:10pm – 3:40pm (30 minutes)	EXPERT DISCUSSION Puerto Rico Telemedicine Experience and Global Trends	Wendy Matos, PhD Director Telemedicine PRPHT Sharon Allen, BS Executive Director of World Telehealth Initiative (WTI)		

Advancing Public Health in Puerto Rico: **Creating Healthy Communities**







3:40pm – 4:00pm (20 minutes)	The Impact of PASC or Long COVID on the Public Health System	Carmen D. Zorilla, MD Professor Department of Obstetrics and Gynecology Medical Sciences Campus- UPR
4:00pm – 4:45pm	EXPERT DISCUSSION	
(45 minutes)	COVID-19 Variants	Wilfredo F. García Beltrán, MD, PhD Department of Pathology, Massachusetts General Hospital
	Genomic Surveillance as an Important	Marcos López Casillas, PhD
	Public Health Tool	Director Research Develoment PRPHT
4:45pm – 5:00pm	Closing Remarks	Brenda Rivera García, DVM, MPH
(20 Minutes)	See you Next day!	Sr Director Latin American &
		Caribbean Programs
		Americares Puerto Rico

SECOND DAY

Puerto Rico Public Health Summit 2022 MORNING — DAY TWO					
	Thursday, April 7 de 2022 8:30 am-1:00pm				
Time	Description	Resource			
8:30am – 8:32pm (2 minutes)	Moderator Welcome Remarks	Brenda Rivera García, DVM, MPH Sr Director Latin American & Caribbean Programs Americares Puerto Rico			
8:32 am – 8:35 am (3 minutes)	Welcome Remarks Opening Video Summary DAY One Welcome Remarks	Eng. Lucy Crespo, CEO Puerto Rico Science, Technology and Research Trust José F. Rodríguez Orengo,PhD Executive Director, PRPHT			
8:35am – 8:40am (5 minutes)	Message from the Resident Commissioner of Puerto Rico in Washington, D.C.	Jenniffer A. González Colón, Esq. Congresswomen			
8:40am – 9:10am (30 minutes)	Role of Community Health Workers in Creating Healthy Communities	Aida J. Edwards Clemente, MCC Community Health Promoters Coordinator Taller Salud, Loíza PR			
9:10am – 9:40am (30 minutes)	Science Communication via Social Media and its Implications in Public Health	Marcos J. Ramos Benitez, PhD NIH Infectious Disease Investigator President "Ciencia en tus Manos"			

Advancing Public Health in Puerto Rico: Creating Healthy Communities AGENDA



9:40am – 10:10am (30 minutes)	Intersection of climate justice and food systems	Elizabeth Yeampierre, Esq. Executive Director UPROSE
10:10am –10:15am (5 minutes)	BREAK Let's Move	Lyraima Torres, BA Personal Trainer
10:15am – 10:40am (25 minutes)	VIRTUAL POSTER SESSIONS	Marianyoly Ortiz, PhD Associate Director, PRPHT
10:40am – 11:25am (45 minutes)	PANEL PRESENTATION Challenges of Climate Change and Sea Level Rise: Adaptation and Mitigation for the Future and Impact in the Communities	Moderator Leslie Maas Cortés, MHS Director Puerto Rico Hurricane Hub & Proyecto Agua Limpia Pablo Méndez, PhD Associate Professor, Department of Environmental Health, University of Puerto Rico, Graduate School of Public Health, Medical Sciences Campus-UPR John Englander, BA Director of the Caribbean Program Center for Rising Seas Puerto Rico Science, Technology & Research Trust Graciela I. Ramírez Toro, PhD Director Center for Environmental Education, Conservation and Research (CECIA) Inter American University of Puerto Rico
11:25am –12:10pm (45 minutes)	Life Skills and Health Promotion in Communities and Educational Settings	Iván Darío Chahín Pinzón, BA Social Communicator EDEX
12:10pm –12:40pm (30 minutes)	Creating the Infrastructure for a better Health System: The Agenda of the Department of Health of Puerto Rico	Carlos Mellado, MD Secretary Department of Health of Puerto Rico
12:40pm – 1:00pm (15 minutes)	Closing Remarks Stay tuned for Next Year!	José F. Rodríguez Orengo,PhD Executive Director, PRPHT